Un viatge musical per les Rutes de Compostela

Creació pirinenca de
Michel Fenasse-Amat

Aria Pirenèus va néixer de la fascinació de Michel Fenasse-Amat pel Pirineu. En compondre música per uns dels més bells poemes bascos, catalans, castellans, francesos i occitans, glorifica les diferents identitats, cultures i llengües d’aquestes precioses muntanyes.

Des de la creació pública a l’Ostal d’Occitània de Tolosa (Casal d’Occitània) a l’octubre de 2015 i la difusió del disc Aria Pirenèus (segell Agorila) el 2016, Michel Fenasse-Amat ha presentat la seva creació musical pirinenca com a part de diversos programes : Festival de la Catedral de Narbona, Scène de Foix, Festival Déodat de Séverac. La gira fou aclamada per la premsa a l’agost de 2018 al País Basc i finalitzà  al pati del Castell de Pau.

Aria Pirenèus es programà en l’esdeveniment « 2018 any d’Occitània – Tolosa Occitana » i arran a Espanya el juny 2019, al Castell de Loarre (Osca), programació de la Comarca d’Aragó . Al setembre de 2019, els Monuments de França la programaren  al  Patí del Castell Comtal de la Cité de Carcassona.

A l’agost de 2018, una gira pel País Basc serà determinant per establir aquesta creació a la província basca de Baixa-Navarra, sobretot amb residències artístiques a l’Ospitalea d’Irissarry (Castell Hospitalari del segle XVII – actualment propietat del Departament dels Pirineus Atlàntics) per continuar desenvolupant aquest treball.

El dilluns 9 de maig de 2022 a les 20h es presentarà la creació Aria Pirenèus en concert a la catedral de Saint-Jacques-sur-Coudenberg de Brussel·les en el marc del Dia d’Europa.

El dimecres 11 de maig de 2022, la Universitat de Lovaina – Wolluwe Brussel·les acull una classe magistral de Michel Fenasse-Amat. Interpretació de peces per a cor o solistes de la seva obra Aria Pirenèus. Hi participaran els cantants de l’Escola Superior dels Arts Wallonie-Bruxelle.

.

catalogne
angleterre
occitan
basque
espagne

Les composicions, totes originals, de Michel Fenasse-Amat, arranjades  per Pierre Csillag s’impregnen  fonamentalment  dels diferents ambients pirinencs : sardana, jota, fandango o altres ritmes occitans o ibèrics … cors i cançons nostàlgiques, alegres o romàntiques així com un arranjament inèdit del Hosanna des Pyrenées d’Alfred Rolland i 2 títols en col·laboració amb el seu germà, Pascal Fenasse. Aquestes músiques  acompanyen els poemes dels felibres occitans Basile Cassaignau, Pol de Mounegre i Junior Sans, els catalans Miquel Costa i Llobera i Joan Maragall, l’espanyol Antonio Machado, el basc Jean-Baptiste Elizanburu i els francesos Crevel de Charlemagne, Alphonse de Lamartine i Alfred Rolland, així com paraules de Michel Fenasse-Amat.

Equip artístic :
– Michel Fenasse-Amat, autor-compositor-interpreta
– Cors – Conjunt orquestral – Plectres (mandolines i guitarres).
– Pierre Csillag, arranjaments i direcció musical

Aquest programa té les seves arrels en el cor d’Occitània. L’enregistrament es va fer a l’Abadia de Combelongue a Rimont ubicat en el Pirineu d’Ariège i la primera presentació pública va tenir lloc a l’Ostal d’Occitània a Tolosa a l’octubre del 2015.

Album distribué par  www.agorila.com